Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > Owsianka – śniadanie doskonałe (?) 5 porad jak nie zepsuć owsianki

Owsianka – śniadanie doskonałe (?) 5 porad jak nie zepsuć owsianki

owsianka portal południowa polska

Owsianka to świetne danie, które jest nie tylko pyszne i sycące ale też posiada szereg fantastycznych właściwości prozdrowotnych. Płatki owsiane dodają energii i sycą na długo, zawierają sporo odżywczego białka i przeciwzapalnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz są bogate w błonnik rozpuszczalny, b-glukany, które pęcznieją i wspomagają wiązanie i usuwanie toksyn z układu pokarmowego, odżywiają mikrobiom i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Z tego względu doczekała się nawet swojego własnego święta, które obchodzimy właśnie dziś! 10 października to Światowy Dzień Owsianki.

Jest to danie kameleon, które poprzez różny sposób przygotowania i odpowiednie dodatki będzie pomagało przy wielu dolegliwościach i prezentowało całą paletę smaków. Jak jednak upewnić się, że sobie pomagamy zamiast szkodzić? 

Oto 5 porad jak nie zepsuć owsianki i wydobyć maksimum jej właściwości prozdrowotnych oraz dietetycznych. 

DODAJ MLEKO SOJOWE I PRZYPRAWY KORZENNE

Płatki owsiane, dzięki wysokiej zawartości magnezu i potasu pomagają unormować ciśnienie tętnicze krwi. Jeśli zmagasz się z nadciśnieniem najlepiej będzie jeśli do porannej owsianki zamiast zwykłego mleka użyjesz „mleka” roślinnego, na przykład sojowego, które pod względem zawartości białka jest praktycznie takie samo jak krowie, ale zdecydowanie korzystniej wpływa na układ krwionośny. Mleko krowie zawiera dużą ilość sodu, który podnosi ciśnienie. W jednej szklance zwykłego mleka znajdziemy nawet aż 150 mg mg sodu, podczas gdy w szklance naturalnego napoju sojowego tylko niecały 1 mg. Warto wybierać więc napoje roślinne, szczególnie te wzbogacone w wapń, który również jest niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Pamiętaj też, aby zrezygnować z solenia owsianki! Zamiast soli wypróbuj inne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon, kakao naturalne czy ziarna wanilii, które podniosą walory smakowe dania oraz dzięki właściwościom przeciwzapalnym, jeJ wartości odżywcze i prozdrowotne.

POSTAW NA MASŁO ORZECHOWE

Masło dodane do owsianki zdecydowanie poprawia jej konsystencję i nadaje kremowości. Podobnie jak owsianka z dodatkiem gęstego mleka kokosowego. Jeśli jednak zależy ci na obniżeniu poziomu cholesterolu lub już teraz walczysz z miażdżycą nie są to dodatki najlepsze dla ciebie. Zarówno zwykłe masło jak i gęsta śmietana kokosowa obfitują w nasycone kwasy tłuszczowe, które niestety w nadmiarze charakteryzują się negatywnym wpływem na układ krwionośny i zwiększają ryzyko miażdżycy. Przy zaburzeniach profilu lipidowego (wysoki cholesterol i/lub triglicerydy) zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem będzie dodatek równie kremowego masła orzechowego na przykład z orzechów nerkowca, włoskich, migdałów lub zwykłych ziemnych, które zawiera więcej jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminę E wykazujące działanie kardioprotekcyjne.

WYPRÓBUJ „OWSIANKĘ NOCNĄ”

Aby uniknąć długotrwałego stania, mieszania, gotowania, przypalania oraz skoków glikemii wypróbuj owsiankę nocną! Płatki wystarczy zalać wodą lub mlekiem na noc i odstawić aby do rana napęczniały a przed zjedzeniem tylko delikatnie podgrzać i uzupełnić o ulubione dodatki. Podczas gotowania płatków wzrasta ich indeks glikemiczny, dlatego owsianka nocna to rewelacyjne rozwiązanie dla osób borykających się z zaburzeniami gospodarki glukozowej i insulinowej jak i dla wszystkich zabieganych z rana. Warto wybierać płatki owsiane górskie, zamiast błyskawicznych. Górskie powstają z całego, prasowanego ziarna owsa. Zawierają więc najwięcej błonnika, który spowalnia uwalnianie się cukrów oraz witamin i składników mineralnych wspomagających ich metabolizm.

DODAJ ZMIELONE SIEMIĘ LNIANE

Płatki owsiane naturalnie zawierają błonnik rozpuszczalny, b-glukany, który pęcznieje i przybiera w układzie pokarmowym konsystencję żelu wyścielającego błony śluzowe żołądka i jelit. Dzięki temu owsianka wykazuje działanie ochronne i może być pomocna przy łagodzeniu bólów żołądka i jelit. Aby zwiększyć jej właściwości protekcyjne na układ pokarmowy warto dodać do owsianki odrobinę świeżo zmielonego siemienia lnianego.

MĄDRZE WYBIERAJ DODATKI

Owsianka sama w sobie jest dość kaloryczna, ze względu na dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych w płatkach owsianych. Energetyczność dania dodatkowo rośnie jeśli przygotowujemy je na mleku. Dużym plusem na pewno jest odżywczość takiego posiłku, jeśli jednak zależy ci na zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów warto bliżej przyjrzeć się ilości oraz jakości dodatków jakimi urozmaicamy sobie owsiankowe śniadania. Największą pułapką będą tu na pewno owoce suszone. Mają one niewielką objętość, łatwo więc zjeść ich dużo. Suszenie pozbawia je wody, ale nie wartości energetycznych, dlatego 3 suszone śliwki, mimo iż są o wiele mniejsze, mają nadal tyle samo kalorii co 3 śliwki świeże. A nawet więcej! jeśli są glazurowane syropem z cukru. Zamiast samych bakalii lepiej więc dodać ich niewielką ilość a objętość posiłku zwiększyć poprzez dodatek świeżych owoców sezonowych, które mają stosunkowo niewiele kalorii.

opis zdjęcia: owsianka na mleku sojowym z siemieniem lnianym, orzechami włoskimi, jabłkiem i cynamonem

Pozdrawiam serdecznie,

Izabela Nowicka

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Top