Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > 5 ZDROWYCH SŁODKOŚCI NA DZIEŃ DZIECKA

5 ZDROWYCH SŁODKOŚCI NA DZIEŃ DZIECKA

Drogie mamy! Jutro Dzień Dziecka 😉 To fantastyczna okazja do tego, by spędzić ze swoją pociechą dzień w ciekawy sposób, zrobić coś razem i cieszyć się wspólnymi chwilami. Co łączy ludzi najbardziej? Gotowanie ! Jeśli jeszcze nie próbowałyście tego ze swoimi maluchami, wierzcie mi na słowo, że dzieci w każdym wieku chętnie angażują się w kulinarne zabawy. Oprócz rozrywki, takie zajęcia dostarczają nowych umiejętności i co ważne – zachęcają dzieci do jedzenia! Pewnie nie raz głowiłyście się co zrobić, żeby zachęcić dzieciaki do wartościowych posiłków. Zacznijcie od słodkości z wartościowych składników, które kuszą swoim wyglądem i zachwycą smakiem nawet największego niejadka. Przygotujcie produkty, ubierzcie fartuszki i zróbcie sobie rodzinny Dzień Dziecka ! Poniżej przygotowałam dla Was 5 super przepisów, które osłodzą wam nie tylko ten dzień, ale także inne letnie chwile 🙂 Powodzenia !

LIMONKOWE CZEKOLADKI 

(8-10 sztuk)

tabliczka gorzkiej czekolady

2-3 łyżki mleka

3 łyżki masła

sok z połowy limonki

skórka otarta z połowy limonki

2 łyżki miodu

wiórki migdałów do obtoczenia 

Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i masło dokładnie mieszając do połączenia składników, następnie miód, skórkę i sok z limonki. Wkładamy do lodówki na ok. 1 h aż masa zastygnie. Lepimy kulki, obtaczamy w migdałach. Gotowe wkładamy na chwilę do lodówki, by stężały.

 

OWOCE ZAWIESZONE W GALARETCE

(4 porcje)

serek homogenizowany naturalny

banan

3 galaretki (np. przeźroczyste)

dowolne owoce

Wykonanie: Serek miksujemy z bananem. 1 galaretkę (rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną) wlewamy do serka i napełniamy nim 4 szklanki lub kieliszki (mniej więcej do połowy lub 1/3). Wkładamy do lodówki na kilka godzin aż masa się zetnie. Pozostałe galaretki (rozpuszczone i ostudzone) wylewamy na warstwę serka, na wierzch wrzucamy owoce. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

 

POMARAŃCZOWE BABECZKI

(5-6 sztuk)2 łyżki kakao

banan

szklanka płatków owsianych

krem

szklanka cieciorki z puszki

łyżka kakao

sok z połowy pomarańczy

skórka otarta z pomarańczy (1 łyżka)

garstka daktyli (lub miód)

Wykonanie: Banana zgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy płatki i kakao, mieszamy. Silikonowe foremki wykładamy bananową masą – spód oraz boki. Pieczemy w 180 st. około 10-15 minut i odkładamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki na krem miksujemy (daktyle warto namoczyć we wrzątku ok 10 minut). Nadziewamy babeczki.

 

KOLOROWE KOKTAJLE

zielony

szklanka wody

banan

pomarańcza

garść szpinaku

gałązka świeżej mięty

różowy

pieczony burak (można kupić gotowy)

garść truskawek

banan

pomarańcza

łyżeczka cynamonu

szklanka wody

Wykonanie: Wszystkie składniki na koktajle umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy. Podajemy osobno lub w jednej szklance łączymy oba kolory tworząc warstwy.

 

EKSPRESOWE BABECZKI Z CZEKOLADY

(6-8 sztuk)

tabliczka gorzkiej czekolady + 4 kostki

serek homogenizowany naturalny

2 łyżki miodu

maliny

Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Silikonowe lub aluminiowe foremki wypełniamy roztopioną czekoladą (spód i boki). Wkładamy do zamrażarki na 5 minut. Delikatnie wyciągamy z formy (silikonowe odwijamy, aluminiowe można rozciąć). Pozostałe 4 kostki czekolady rozpuszczamy i dodajemy do serka wraz z miodem. Babeczki nadziewamy kremem i ozdabiamy malinami. Trzymamy w lodówce.

Justyna Porowska

www.smuklewidelce.pl

Reklama



Reklama



Justyna Porowska
Jak nie gotuje, to robi zdjęcia. Kiedy nie robi zdjęć to pisze i prowadzi warsztaty kulinarne. Kocha podróże, dobre jedzenie i śmianie się do łez. Autorka bloga smuklewidelce.pl
http://www.poludniowapolska.pl

Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: