Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA ZE ŚLIWKĄ KALIFORNIJSKĄ

SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA ZE ŚLIWKĄ KALIFORNIJSKĄ

Saszłyki portal Południowa Polska

5 porcji. Czas przygotowania: 10 min. + czas marynowania: 1 godz.

Składniki:
⦁ 1/2 szklanki sosu sojowego
⦁ 1/4 szklanki mirinu – słodkie wino ryżowe
⦁ 1 łyżka miodu
⦁ 1 łyżka startego czosnku
⦁ 3 łyżki startego imbiru
⦁ 2 łyżki oleju sezamowego
⦁ 1/2 łyżki płatków chilli
⦁ 1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
⦁ 20 śliwek kalifornijskich
⦁ 10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie
Sos:
⦁ 4 śliwki kalifornijskie
⦁ 2 łyżki masła orzechowego
⦁ 3 łyżki sosu sojowego
⦁ 1 łyżka octu ryżowego
⦁ 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
⦁ 1/2 szklaki wody
⦁ 1 łyżka płatków chili

Przygotowanie:
Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy

Marynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.

Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą.
Serwujemy natychmiast.

Reklama



Reklama



Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: