Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > WIELKANOCNE SMAKI

WIELKANOCNE SMAKI

Wielkanoc smukłe widelce portal południowa polska

Już za parę dni zaczniemy świętowanie Zmartwychwstania Pańskiego. Czeka nas jak co roku malowanie pisanek, święcenie koszyczków i suto zastawiony stół. A na nim tradycyjnie dorodna babka, delikatny sernik, kruchy mazurek, kwaśny żur i faszerowane jajka. Jak tu nie kochać tradycji? Ale mimo całego uwielbienia dla dobrego jedzenia myślę, że istota świąt tkwi zdecydowanie gdzie indziej. To przede wszystkim chwila, by pobyć z tymi, których kochamy najbardziej, to czas kiedy możemy długo siedzieć przy śniadaniu i rozmawiać o sprawach ważnych i tych mniej istotnych. Z okazji tych nadchodzących świąt wielkanocnych życzę wszystkim, by ten czas był spokojny, radosny i szczęśliwy. I by nie zabrakło w nim słodkości – dlatego zapraszam na kilka smacznych inspiracji 😊

JAJA FASZEROWANE AWOKADO

Składniki:

5 jajek

1 dojrzałe awokado

1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki

1/2 ząbka czosnku

2 łyżki jogurtu/majonezu

2 łyżki posiekanego szczypiorku

zielenina do dekoracji np. rzeżucha, szczypiorek

Wykonanie:

Jajka gotujemy  na twardo, obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół (wzdłuż), wyciągamy żółtka. Do miksera wkładamy żółtka, awokado, czosnek, przyprawy i cytrynę i miksujemy na pastę (można to zrobić również widelcem). Dodajemy jogurt, szczypiorek, mieszamy i gotowy farsz wkładamy do połówek białek. Dekorujemy.

SERNIKOBROWNIE Z JAGODAMI

Składniki:

100 g masła

100 g mąki

łyżeczka proszku

3 łyżki kakao

4 łyżki dżemu (np. malinowego lub z porzeczki)

200 twarogu

jajko

6 łyżek ksylitolu/cukru

borówki

kawałki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

W garnku roztapiamy masło,  dodajemy kakao i mieszamy. Odstawiamy, dodajemy dżem, 4 łyżki cukru oraz mąkę przesianą z proszkiem – mieszamy. Ser biały mieszamy z resztą cukru oraz jajkiem. W formie układamy trochę ciasta czekoladowego, trochę sera, jagody, znowu ciasto. Z wierzchu posypujemy jagodami i kawałkami czekolady. Pieczemy ok. 30 – 40 minut w 180 C.

MAZUREK Z AJERKONIAKIEM I PORZECZKAMI

Składniki:

spód

100 g masła

60 g cukru pudru

1 żółtk0

175 g mąki pszennej

łyżka kwaśnej śmietany

dodatki

* pół szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% 

pół szklanki ajerkoniaku (advocaatu)

3 łyżeczki żelatyny

4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

biała czekolada do ozdoby

*możemy wykonać lżejszą wersję mazurka, zamiast śmietany używając serka homogenizowanego o naturalnym smaku (masa będzie jednak mniej słodka, z lekko kwaśnym posmakiem, ale również pyszna)

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Z ciasto formujemy pisankę (lub inny dowolny kształt) – jednak najpierw zostawiamy trochę ciasta, z niego tworzymy cienki rulon, który przyklejamy naokoło brzegiem ciasta – chroni on masę przed wypłynięciem.

Ciasto pieczemy ok 15 minut w 180 st do zarumienienia.

Żelatynę zalewamy wodą (tylko do jej przykrycia) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Miskę z napęczniałą żelatyną wstawiamy do mikrofalówki lub do większej miski z gorącą wodą, aż ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.

Śmietanę kremówkę podgrzewamy w garnuszku, prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika. Do niej dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Dodajemy ajerkoniak i mieszamy.

Ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym, na niego nakładamy masę i ozdabiamy białą czekoladą (ścieraną na pomocą obieraczki do jarzyn).

*Wersja z serkiem: do serka dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, na końcu dolewamy ajerkoniak.

Justyna Porowska

www.smuklewidelce.pl
https://www.facebook.com/Smuk%C5%82e-widelce-793685850716300/

Reklama



Reklama



Justyna Porowska
Jak nie gotuje, to robi zdjęcia. Kiedy nie robi zdjęć to pisze i prowadzi warsztaty kulinarne. Kocha podróże, dobre jedzenie i śmianie się do łez. Autorka bloga smuklewidelce.pl
http://www.poludniowapolska.pl

Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: