Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > 5 POMYSŁÓW NA SŁODKIE, KOBIECE ŚNIADANIA

5 POMYSŁÓW NA SŁODKIE, KOBIECE ŚNIADANIA

smukłe widelce południowa polska

Z pełnym szacunkiem dla wszystkich prawdziwych, fantastycznych mężczyzn, których cenię i podziwiam myślę, że kobiety mają w sobie niezwykłą siłę. Na przestrzeni kilku ostatnich miałam okazję poznać wiele ambitnych i zdolnych dziewczyn, które podążają za swoją pasję i inspirują do zmian w życiu. Wiecie, że około 39% małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce zostało założone przez kobiety. To oznacza, że około co czwarta mała lub średnia firma w Polsce jest stworzona przez kobietę! Współpracuję również z przedszkolami i żłobkami gdzie prawie 100 % personelu stanowi płeć piękna. Widzę na co dzień ile serca panie wkładają w pracę z dziećmi, jak ważną rolę pełnią w ich życiu – uczą je czytać, rozwijają ich manualne zdolności, uczą smaków i dbają o prawidłowy rozwój. Kobiety nie dość, że potrafią sukcesywnie rozwijać siebie i swój biznes to godzą to z innymi ważnymi rolami w swoim życiu – z rolą żony, partnerki, matki czy przyjaciółki. To nie lada wyzwanie i dlatego 8 marca należy się każdej z nas. Panowie dbajcie o swoje kobiety, mamy czy siostry przez cały rok, ale w tym świątecznym dniu sprawcie, by poczuły się naprawdę wyjątkowo. Wystarczy drobiazg taki jak telefon do bliskiej osoby, odwiedziny, kwiaty czy słodka niespodzianka. Może to być śniadanie do łóżka, poobiedni deser czy drugie śniadanko na wynos. Poniżej zapraszam was po garść inspiracji na lekkie, kobiece przekąski, które z pewnością podbiją serca i podniebienia!

Placuszki z serka wiejskiego

Składniki (6 sztuk):

1 serek wiejski wraz ze śmietanką (220g)

1 jajko

3 łyżki mąki

1 łyżeczka ksylitolu (miodu)

1 łyżeczka oleju

Owoce/jogurt/miód do dekoracji

Ubijamy mikserem białko. Pozostałe składniki (żółtko, serek (z granulkami), mąkę, olej i miód mieszamy łyżką. Do pozostałych składników dodajemy ubite białko i mieszamy. Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy łyżką masę i smażymy z obu stron do zarumienienia. Placuszki z serka wiejskiego podajemy z jogurtem i owocami.

Złota owsianka

Składniki:

(1 porcja)

1 łyżeczka oleju kokosowego

1/2 łyżeczki kurkumy

szczypta czarnego pieprzu

1/4 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mleka roślinnego lub innego

szczypta soli

szczypta cukru trzcinowego

do podania: syrop klonowy, ulubione orzechy, ulubione bakalie lub owoc

Na dno małego rondelka nakładamy olej kokosowy i lekko podgrzewamy. Dodajemy kurkumę oraz pieprz i podgrzewamy przez 30 sekund. Po tym czasie dodajemy płatki, mleko, sól oraz cukier i gotujemy przez 10 – 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas można mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jaglano – owsiane gofry

Składniki:

(6 gofrów)

*szklanka mąki jaglanej

*szklanka mąki owsianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez niego też wyjdą)

1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

odrobina miodu lub miarka odżywki białkowej (ja użyłam o smaku masła orzechowego – dodając białko nie trzeba już niczym dosładzać)

szklanka mleka zwykłego lub roślinnego

dodatki:

ser kremowy (np Bieluch)

jogurt (można zmieszać serek z jogurtem lub podać jeden z nich)

miód (u mnie gryczany)

owoce (banan, kiwi)

płatki migdałów

Mąkę mieszamy z mlekiem, białkiem i proszkiem. Gotowe ciasto nakładamy na blaszki gofrownicy, zapiekamy kilka minut. Gotowe gofry smarujemy jogurtem z serkiem, ozdabiamy owocami, polewamy miodem i posypujemy migdałami.

Pudding z chia

Składniki:

(1 porcja)

2 kopiate łyżki chia

mleko owsiane (ok pół szklanki)

kawałek bardzo soczystego mango

Ziarenka chia wsypujemy do pucharka, zalewamy prawie do pełna mlekiem i dokładnie mieszamy. Po około pół godziny w lodówce wyciągamy deser i jeszcze raz mieszamy by nie robiły się grudki. Wstawiamy w lodówki na kilka godzin, po tym czasie wyciągamy i na wierzchu polewamy zmiksowanym mango. Podajemy schłodzone.

Pucharek owocowo – jaglany

(2 porcje)

4 łyżki kaszy jaglanej

Ok 10 łyżek mleka

Łyżka miodu

Łyżeczka wiórków kokosa

Pomarańcza (lub 3-4 mandarynki)

4 kiwi

*Mięta i płatki kokosa do ozdoby

Kaszę gotujemy aż mleku na wolnym ogniu aż wpije cały płyn. Do ostudzonej dodajemy miód i kokos. Kiwi miksujemy na mus, pomarańcze również (każdy owoc osobno). W pucharku układamy warstwy : kasza, pomarańcza, kiwi. Z wierzchu dekorujemy kokosem i miętą oraz kawałkami mandarynek.

Reklama



Reklama



Justyna Porowska
Jak nie gotuje, to robi zdjęcia. Kiedy nie robi zdjęć to pisze i prowadzi warsztaty kulinarne. Kocha podróże, dobre jedzenie i śmianie się do łez. Autorka bloga smuklewidelce.pl
http://www.poludniowapolska.pl

Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: