Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > SŁODKIE WALENTYNKI

SŁODKIE WALENTYNKI

Walentynki Smukłe Widelce Południowa Polska

Jedni to święto kochają, inni nienawidzą, a jeszcze inni w ogóle nie uznają. Walentynki – komercyjny wymysł napędzający sprzedaż serduszek, pluszaków, kwiatów i innych w sumie nieistotnych rzeczy. Ja myślę, że wcale nie jest nam potrzebne ustalenie daty na wyznawanie miłości. Walentynki powinniśmy urządzać sobie każdego dnia. Bo przecież codziennie miło byłoby usłyszeć „kocham cię”, „jedź ostrożnie”, „ubierz się ciepło” i „nie zapomnij kanapki”. Kiedyś zapytano dziecko co to jest miłość. Maluch odpowiedział, że miłość jest wtedy kiedy mama robi tacie herbatę, ale wcześniej kosztuje ją, żeby sprawdzić czy dobra. I to właśnie chodzi. O drobne gesty, pomoc z obowiązkach i dbanie o tą drugą ukochaną osobę czy bliskiego przyjaciela. Dbajmy o relacje ! To najpiękniejsza rzecz na świecie. A sporo już te Walentynki ktoś wymyślił, to zróbcie ukochanemu/ukochanej niespodziankę. Najlepiej słodką!

Koszyczki owsiane z owocami

Składniki:

(5-6 szt)

2 łyżki kakao

banan

szklanka płatków owsianych

serek naturalny (typu Bieluch lub homogenizowany)

2 łyżki ksylitolu/miodu

Łyżeczka soku z cytryny

Łyżeczka skórki otartej z cytryny

dowolne owoce

Banana rozgniatamy widelcem, mieszamy z płatkami i kakao. Wykładamy spód i brzegi foremki na muffinki. Pieczemy 10 minut w 180 st. Gdy koszyczki ostygną napełniamy je serkiem zmieszanym z ksylitolem i cytryną. Ozdabiamy owocami.

Mus truskawkowo- kokosowy

(4 porcje)

Pół puszki mleczka kokosowego

3 szklanki truskawek (najlepsze świeże, w sezonie zimowym mrożone)

Banan

2 łyżki miodu

Wiórki kokosa

Kawałek gorzkiej czekolady

2 łyżki żelatyny

Mleczko kokosowe miksujemy z bananem, szklanką truskawek, łyżką miodu i bananem. Resztę truskawek z miodem (lub cukrem) podgrzewamy w garnuszku, następnie miksujemy na gładki mus.

Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody – dokładnie mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Połowę dolewamy do truskawek, połowę do musu kokosowego. Każdą warstwę jeszcze raz miksujemy. Do pucharków wlewamy warstwę kokosową i wkładamy do lodówki na ok 20-30 minut. Gdy lekko zastygnie zalewamy ją musem truskawkowym i wstawiamy ponownie do lodówki na 2-3 godziny. Ozdabiamy płatkami kokosa i kawałkami gorzkiej czekolady.

Żurawinowe bounty

200 g wiórków kokosa

Garść suszonej żurawiny

Pół puszki mleczka kokosowego (stała część)

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki miodu

Tabliczka gorzkiej czekolady

Wiórki mieszamy z mleczkiem, olejem i miodem oraz drobno pokrojoną żurawiną. Gdy całość się dobrze lepi wykładamy masę w naczyniu wyłożonym folią spożywczą. Dobrze wyrównujemy i ugniatamy. Wkładamy do lodówki na ok 1 h lub na 30 minut do zamrażarki. Kroimy na batoniki, każdy z nich polewamy roztopioną czekoladą.

Justyna Porowska

www.smuklewidelce.pl
https://www.facebook.com/Smuk%C5%82e-widelce-793685850716300/

Reklama



Justyna Porowska
Jak nie gotuje, to robi zdjęcia. Kiedy nie robi zdjęć to pisze i prowadzi warsztaty kulinarne. Kocha podróże, dobre jedzenie i śmianie się do łez. Autorka bloga smuklewidelce.pl
http://www.poludniowapolska.pl

Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: