Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > JEDYNY TAKI CZWARTEK W CAŁYM ROKU

JEDYNY TAKI CZWARTEK W CAŁYM ROKU

Tłusty czwartek portal Południowa Polska Smukłe Widelce

Tak, tak !! To już jutro ulubiony dzień wszystkich łasuchów. Jedyny taki czwartek w całym roku kiedy bez skrupułów, bez wyrzutów sumienia możemy zjeść pączka ! No dobra, nawet 2 lub 5 😊 Niektórzy robią nawet zakłady i obstawiają komu uda się zjeść więcej. Ja jednak nie polecam takich zabaw bo mogą się skończyć źle dla żołądka. Ale faktem jest, że słodszego dnia niż Tłusty Czwartek nie znajdziemy. Choć rządzą pączki, każdy może wybrać ulubioną dla siebie słodycz, bo w końcu pączek jest jedynie symbolem tego święta. Ale przecież mamy jeszcze drożdżówki, ciasta i tradycyjne faworki ! Dlatego wybierzcie to na co macie ochotę i z radością i rozkoszą świętujecie ten pyszny dzień! Ja zapraszam na trzy przepisy – znajdą wśród nich coś dla siebie zarówno tradycjonaliści jak i miłośnicy nieco zdrowszych deserów.

PĄCZKI PARZONE Z BUDYNIEM

Składniki:

(20–25 sztuk)

60g masła

170g wody

125g mąki pszennej

3 jajka, duże

szczypta soli

1 łyżka cukru

cukier puder do posypania

masa budyniowa:

1,5 szklanki mleka

łyżeczka masła

łyżka cukru

2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Masło z wodą i cukrem doprowadzamy do wrzenia, gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Całość mieszamy, aż uzyskamy gładką plastyczną masę. Zaparzamy ją jeszcze przez 2–3 minuty. Przekładamy do miski i odkładamy na chwilę.

Z pergaminu wycinamy małe kwadraty.

Do zaparzonej masy, która lekko przestygła wbijamy po jednym jajku, cały czas mieszając mikserem.

Za pomocą rękawa cukierniczego formujemy kulki lub stożki na każdym z kwadratów, wkładamy każdy z nich do rozgrzanego oleju, po chwili wyciągamy pergaminy i chwilę jeszcze smażymy pączuszki aż będą rumiane z każdej strony.

Budyń: gotujemy szklankę mleka z masłem i cukrem, do reszty zimnego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy resztę płynu z mąką i ciągle mieszamy aż zgęstnieje.

Ostudzony budyń wkładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką i nadziewamy pączki. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

 

FAWORKI

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

50 g masła

3 żółtka

3 łyżki śmietany 12%

cukier puder

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy i czekamy aż ostygnie. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy masło i ugniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 min do lodówki. Wałkujemy cieniutko, wykrawamy paski, pośrodku nich pionowe rozcięcie i jeden koniec przeplatamy przez dziurkę. Pieczemy ok 15 minut w 180 st. Posypujemy cukrem pudrem gdy ostygną.

 

JAGLANY SNIKERS

¾ szklanki kaszy jaglanej

Łyżka miodu

2 garści orzeszków ziemnych solonych (lub nie)

1 ½ szklanki mleka (u mnie roślinne) + kilka dodatkowych łyżek

2 szklanki daktyli

2 banany

Polewa

Tabliczka czekolady

3-4 łyżki śmietany kremówki lub mleka (zwykle/ kokosowe/ roślinne)

Wykonanie:

Kaszę zalewamy mlekiem i na wolnym ogniu gotujemy aż wchłonie płyn i zmięknie. Dodajemy miód. Gdy kasza lekko przestygnie dolewamy 5-6 łyżek mleka i miksujemy na krem. Dodajemy drobno zmiksowane lub pokrojone orzeszki (połowę). Daktyle moczymy we wrzątku ok 5 minut. Odlewamy większość wody, zostawiamy jedynie kilka łyżek i razem z tą wodą miksujemy je na gładką masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę lub mleko dokładnie mieszamy. Formę wykładamy folią i układamy warstwy – kasza jaglana, plasterki bananów, masa daktylowa, polewa czekoladowa, poszatkowane orzeszki.

Justyna Porowska

www.smuklewidelce.pl
https://www.facebook.com/Smuk%C5%82e-widelce-793685850716300/

 

Reklama



Justyna Porowska
Jak nie gotuje, to robi zdjęcia. Kiedy nie robi zdjęć to pisze i prowadzi warsztaty kulinarne. Kocha podróże, dobre jedzenie i śmianie się do łez. Autorka bloga smuklewidelce.pl
http://www.poludniowapolska.pl

Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: