Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > SZYKUJEMY SIĘ DO ŚWIĄT !

SZYKUJEMY SIĘ DO ŚWIĄT !

Smukłe Widelce święta portal Południowa Polska

Święta to dla mnie nie pośpiech, kupowanie w ostatniej chwili gotowych dań w supermarkecie, wystawianie już ubranej choinki ze strychu i udawanie świątecznego klimatu. Dla mnie święta Bożego Narodzenia to bycie razem i czerpanie z tego radości. To wspólne ubieranie choinki przy świątecznych piosenkach Michaela Buble. Choinka zawsze jest żywa i zawsze ozdobiona piernikami – to mój coroczny rytuał. Mąż przynosi zielone drzewko, ja piekę i ozdabiam pierniczki a potem wspólnie je zawieszamy na gałązkach. Kiedy w całym domu pachnie korzennymi przyprawami i świerkiem lub sosną, a za oknem pada śnieg – to właśnie jest ta magia, o której wielu z nas zapomina w codziennym zabieganiu. A świąteczne wypieki? Nigdy ich nie kupuję. Przed Wigilią zamykam się w kuchni na wiele godzin i działam, aż nie uporam się ze wszystkim. To tradycja to rzecz święta i tego będę chciała w przyszłości uczyć swoje dzieci. Żeby nigdy nie zapomniały o tym co w życiu najważniejsze. Co przygotowuję w tym roku? Zobaczcie sami.

ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY

Składniki:

2 kg buraków

główka czosnku

łyżeczka soli

ostudzona woda przegotowana

piętka chleba na zakwasie

*opcjonalnie kilka listów laurowych i kulek ziela angielskiego

Wykonanie:

Buraki obieramy, kroimy na plastry. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na połówki.

W dużym kilku litrowym słoju układamy warstwę buraków i wrzucamy gdzieniegdzie czosnek. Osoloną przegotowaną wodą zalewamy buraki, tak aby je przykryć. Na wierzch dajemy piętkę z chleba. Przykrywamy talerzykiem, stawiamy w suchym, ciemnym miejscu w temp. pokojowej i czekamy 5-6 dni. Barszcz odcedzamy i zlewamy do szczelnych butelek, wkładamy do lodówki gdzie możemy do przechowywać ok 2 tygodni.

BLOK CZEKOLADOWO – KOKOSOWY

Składniki:

1 szklanka masła orzechowego

1/3 szklanki ksylitolu

1/2 szklanki oleju kokosowego

dwie tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady

1 szklanka wiórków kokosowych

2 szklanki płatków owsianych górskich

Wykonanie:

Płatki mieszamy z wiórkami. Masło orzechowe, ksylitol i olej kokosowy podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając – nie doprowadzamy do zagotowania! Gdy składniki się połączą dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy aż się rozpuści i połączy z resztą składników. Gotową masą zalewamy płatki z wiórkami i dokładnie mieszamy. Foremkę (ok 22 x 19 cm) wykładamy folią lub papierem, na wierzch przekładamy masę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy ostrym nożem a blok przechowujemy w lodówce.

SERNIK Z GOŹDZIKAMI I POMARAŃCZĄ

Składniki:

(duża blacha)

2 kg drobno zmielonego sera

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki ksylitolu

6 jaj

opakowanie skórki pomarańczowej

laska wanilii

3 łyżeczki zmielonych goździków

łyżeczka proszku do pieczenia

*kandyzowane pomarańcze (do ozdoby)

2 pomarańcze

4 goździki

2 szklanki cukru

2,5 szklanki wody

Wykonanie:

Ser mieszamy z goździkami, laską wanilii (sam środek), mąką ziemniaczaną, proszkiem i skórką pomarańczową. Żółtka ucieramy w ksylitolem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy słodkie żółtka i ubite białka – całość mieszamy. Masę wylewamy na natłuszczonej blachy wyłożonej papierem. Pieczemy około 60 minut w 180 st. (do suchego patyczka). Pomarańcze kroimy na plastry ok 2 mm. Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy goździki i plastry pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu około godziny (po przykryciem, co jakiś czas mieszając). Plastry delikatnie wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wkładamy do piekarnika i suszymy w piekarniku (120 st) przez około 45 minut, co 15 minut obracając je na drugą stronę. Karmelizowane pomarańcze zostawiamy w ciepłym piekarniku na jeszcze 1-2 godziny.

*Komentarz: Upieczony sernik zostawiamy w nagrzanym piekarniku, po ostygnięciu dekorujemy do cukrem pudrem lub czekoladą i układamy pomarańcze.

MAKOWE BABECZKI Z CHOINKĄ

(5 sztuk)

pół szklanki kaszy jaglanej

2 łyżki kakao

5 kopiatych łyżek masy makowej

mascarpone

świeża żurawina

łyżka miodu

Kaszę gotujemy na wodzie w proporcji 1:2. Czekamy aż całkiem wchłonie wodę i ostygnie. Dodajemy kakao i łyżkę nakładamy ją do form na babeczki dokładnie oblepiając boki i spód. Do środka każdej babeczki nakładamy solidną łyżkę masy makowej i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika na ok 10 minut, by babeczki były bardziej zwarte. Po ostudzeniu dekorujemy je mascarpone z miodem za pomocą rękawa cukierniczego, tworząc choinki. Dekorujemy żurawiną, delikatnie obtoczoną w cukrze.

Justyna Kłeczek

Smukłe Widelce

Reklama



Reklama



Justyna Porowska
Jak nie gotuje, to robi zdjęcia. Kiedy nie robi zdjęć to pisze i prowadzi warsztaty kulinarne. Kocha podróże, dobre jedzenie i śmianie się do łez. Autorka bloga smuklewidelce.pl
http://www.poludniowapolska.pl

Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: