Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > JEJ WYSOKOŚĆ DYNIA !

JEJ WYSOKOŚĆ DYNIA !

Jej wysokość Dynia Smukłe Widelce portal Południowa Polska

Dynia – bez wątpienia kulinarna królowa jesieni. Warzywo piękne, wszechstronne i bardzo subtelne w smaku. Jest to jej duży atut, gdyż można z niej wyczarować bardzo wiele. Jest cudowna do zup, przetworów, deserów, dań obiadowych i wielu innych pyszności.

Wartości odżywczych dyni i jej właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma bardzo mało kalorii. Dzięki zawartości beta-karotenu może także hamować rozwój chorób nowotworowych. Nie zapominajmy również o jej walorach estetycznych. Ozdobne odmiany dyni wykorzystywane są do stwarzania w domach jesiennego klimatu, a duże okazy tego warzywa patrzą wydrążonymi oczami w Halloween. A co warto ugotować z dyni? Przede wszystkim warto zrobić puree. Co to takiego? To po prostu upieczona, zmiksowana na krem dynia. Pakujemy ją w słoiczki, pasteryzujemy i mamy zapas na zimę. Wystarczy potem otworzyć wek, mus osłodzić lub dodać ostrych przypraw i tworzyć dania, jakie tylko nam się zamarzą.

ZUPA KREM Z DYNI

Składniki:
(4 porcje)
mała dynia (u mnie piżmowa)
1 cebula
kawałek masła
2-3 ząbki czosnku
tymianek
kilka łyżek słodkiej śmietanki 30%
kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
garstka pestek dyni
sól, pieprz
2 łyżki cukru
chili
ocet balsamiczny kremowy
litr bulionu warzywnego*

Wykonanie:

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczamy z pestek. Odkładamy jeden kawałek, a resztę układamy na blasze i przyprawiamy odrobiną soli i tymiankiem. Na wierzch każdego kawałka układamy kilka plasterków czosnku.

Zapiekamy w 180 st., aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu wydrążamy miąższ z łupek.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy upieczony miąższ dyni i chwilę smażymy całość.

Dodajemy bulion warzywny* i po kilku minutach dodajemy słodką śmietankę i całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.

Na suchej patelni prażymy pestki dyni, odkładamy na bok.

Na rozgrzaną patelnię dajemy cukier, gdy się rozpuści wrzucamy kawałek dyni pokrojony w drobne paseczki i chwilę mieszamy.

Zupę rozlewamy do miseczek, nakładamy kwaśną śmietanę, pestki dyni, słodkie paski dyni i polewamy odrobiną octu balsamicznego.

*BULION WARZYWNYdo ok 2 l wody wrzucamy 2 marchewki, pora, kawałek selera, pietruszkę, cebulę, kilka kulek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Bulion przechowuję w lodówce kilka dni, stanowi dodatek do zup, sosów czy risotto.

HALLOWEENOWE TARTY Z DYNIĄ

Składniki: (4 sztuki)
Spód
Szklanka płatków owsianych
¼ kostki masła
łyżka kakao
łyżka miodu/cukru/ksylitolu

Mus:

Szklanka puree z dyni
2 łyżki miodu
sok z pomarańczy
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
łyżeczka żelatyny (na ok 1/3 szklanki gorącej wody)

Gorzka czekolada (do ozdoby)

Wykonanie:

Składniki na spód mieszamy ze sobą, tworząc jednolitą masę. Wykładamy nią tartaletki silikonowe. Mus mieszamy z resztą składników, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Gotowe tarty wkładamy do lodówki, aż mus się zetnie. Roztopioną czekoladą rysujemy pajęczyny za pomocą patyczka.

Strasznieeee pysznego Halloween!

Justyna Kłeczek

Smukłe Widelce

www.smuklewidelce.pl

https://www.facebook.com/Smuk%C5%82e-widelce-793685850716300/?hc_ref=ARQlYU771kseCKOb_8VKJzRFxfvYw6BTxtJSkHgJlIxe0Ed2AilkTQdyj8g_9MLIn74&fref=nf

Reklama



Justyna Kłeczek

Jak nie gotuje, to robi zdjęcia. Kiedy nie robi zdjęć to pisze i prowadzi warsztaty kulinarne. Kocha podróże, dobre jedzenie i śmianie się do łez. Autorka bloga smuklewidelce.pl

http://www.poludniowapolska.pl

Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: