Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > Dzień mamy

Dzień mamy

dzień mamy portal Południowa Polska

Ociera łzy, pociesza, poświęca swój czas, okazuje miłość, wyrozumiałość i ogromną cierpliwość. Nie raz odmawiała sobie wielu rzeczy, chodziła niewyspana i zmęczona. To osoba dzięki której odnosi się życiowe sukcesy, łatwiej znosi porażki, ma się energię, poczucie humoru, radość z życia i dobre serce. Jutro każdy powinien odwiedzić tą osobę z bukietem kwiatów, ciastem, prezentem czy po prostu z życzeniem i uściskami. Bo zasługuje na to jak nikt inny na świecie. Mama to najtrudniejszy „zawód” na świecie i praca 24 h na dobę przez całe życie. Jutro wielkie święto każdej mamy! Macie już pomysły na to, by sprawić radość tej wspaniałej, najbliższej każdemu kobiecie? Coś słodkiego sprawdzi się zawsze. Zapraszam na dwie kuszące propozycje. Czarne czy białe? Zdecydujcie sami!

Czekoladowy torcik z malinami

Składniki :

ciasto

2 puszki czerwonej fasoli

4 jaja

2 łyżki cukru/miodu

4 łyżki ciemnego kakao

1 łyżka sody

Krem czekoladowy

serek mascarpone

łyżka kakao

2 łyżki miodu

Polewa

tabliczka gorzkiej czekolady ( 70% kakao)

3-4 łyżki mleka

Dodatkowo 

łyżka konfitury z róży (domowej roboty)

ok 300 g malin

Wykonanie

Fasolę odsączamy, dodajemy żółtka i blendujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Do masy fasolowej dodajemy ubitą pianę, kakao i sodę. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy ok 45 minut w 180 st. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Mascarpone mieszamy z miodem i kakao. Gotowym kremem smarujemy ciasto. Na wierzch ciasta nakładamy konfiturę, polewamy roztopioną czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdabiamy malinami.

Torcik rabarbarowo – kokosowy

Składniki:

biszkopt

6 jajek (oddzielnie żółtko i białko)

200 g cukru

150 g mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

krem

250 g serka mascarpone

2 czubate łyżki cukru pudru

konfitury:

500 g truskawek

2 łodygi rabarbaru

4 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

wiórki kokosowe

Wykonanie

Za pomocą miksera ubijamy z białek pianę, pod koniec ubijania dodajemy  cukier. Następnie stale miksując dodajemy żółtka, a następnie przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Obrany i pokrojony w kostkę rabarbar zasypujemy cukrem. Czekamy aż puści sok (ok. 15 minut), a następnie podsmażamy w garnuszku przez 8-10 minut. Dodajemy pokrojone truskawki i całość pozostawiamy na małym ogniu przez 20 minut (aż masa zgęstnieje). Ostudzony biszkopt kroimy na 3 plastry. Przekładamy konfiturą z truskawek i rabarbaru. Na końcu dekorujemy tort schłodzoną ricottą zmieszaną z niewielką ilością cukru pudru (wedle smaku) i posypujemy kokosem.

Justyna Kłeczek

Reklama



Justyna Kłeczek
Jak nie gotuje, to robi zdjęcia. Kiedy nie robi zdjęć to pisze i prowadzi warsztaty kulinarne. Kocha podróże, dobre jedzenie i śmianie się do łez. Autorka bloga smuklewidelce.pl
http://www.poludniowapolska.pl

Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: