Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > Wielkanocne „must have” na stole

Wielkanocne „must have” na stole

zupa szczawiowa Justyna Kleczek

My, Polacy mocno przywiązani do tradycji nie zawsze z entuzjazmem reagujemy na nowości. A już nowości kulinarne to prawdziwie trudny orzech do zgryzienia. Lubimy to co znamy i przyzwyczajeni do smaków z dzieciństwa oczekujemy, że na wielkanocnym stole pojawią się potrawy, które od lat przygotowywały gospodynie w każdym domu. Bez czego nie wyobrażamy sobie świąt?

JAJA

Symbol życia i nadziei na życie wieczne, z łacińskiej nazwy „ab ovo” oznacza „początek”. Jajka poświęcone w Wielką Sobotę lądują na świątecznym stole i są tak ważnym elementem śniadania, jak opłatek podczas wigilii. Dzielimy się nimi składając sobie życzenia. Jednak oprócz wymiaru religijnego jajka po prostu lubimy i zjadamy w każdej postaci – gotowane w żurku, faszerowane, w koszulach, w sałatce czy jako składnik ciast. I oczywiście służą jako piękna ozdoba w postaci pisanek 🙂

ZUPY

W całej Polsce na Wielkanoc przygotowuje się barszcz biały lub żurek podawany z jajkiem, ziemniakiem, w chlebie i z dużą ilością kiełbasy i wędlin. I choć te dwie zupy najczęściej pojawiają się na polskich stołach, w niektórych regionach Polski pojawia się także zupa szczawiowa lub koperkowa.

CIASTA

Wielkanoc to czas wszystkich miłośników słodkości. Choć ich wybór jest naprawdę szeroki – od serników, po makowce, to prawdziwym symbolem Wielkanocy są baby i mazurki. Oba ciasta mają mnóstwo wariantów, robi się je z czekoladą, bakaliami, cukrem pudrem i całą masą innych dodatków. Niezależnie od smaku to właśnie one wiodą prym wśród świątecznych słodkości.
Nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne dania? Te sprawdzą się doskonale:

TRADYCYJNA BABKA PIASKOWA

150 g masła
szklanka mąki ziemniaczanej
¾ szklanki mąki pszennej
3 jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przesianego kakao na ‚łatkę’
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijamy do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę – delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciastka dodajemy kakao. Ciasto wykładamy do formy na przemian: warstwa biała, warstwa z kakao i widelcem robimy zygzaki w cieście. Wylewamy na natłuszczoną formę i pieczemy około 60 minut w 180 st.

ZUPA SZCZAWIOWA
Pęczek świeżego szczawiu
500 ml bulionu warzywnego
2 żółtka
łyżeczka masła
sól, pieprz
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
cebula

Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Dorzucamy posiekany szczaw, podduszamy kilka minut i całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok 10 minut, doprawiamy. Pod koniec gotowania dodajemy żółtka wymieszane z jogurtem. Podajemy z ugotowanym jajkiem i ziemniakami.

ORZECHOWY MAZUREK
ciasto:
szklanka orzechów włoskich
200 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
łyżka jogurtu
2 żółtka
100 g zimnego masła
beza:
4 białka
2 łyżki cukru
dodatkowo:
powidło śliwkowe – słoik
skórka pomarańczowa
orzechy do posypania

Orzechy mielimy drobno (ja używam młynka do kawy), mieszamy je z mąką, żółtkami, cukrem pudrem, solą, pokrojonym masłem i jogurtem i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajmy cukier. Rozwałkowane ciasto układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok 15 minut w 200 st. Upieczony spód smarujemy powidłem, posypujemy skórką pomarańczową, zalewamy bezą a na wierzch dajemy pokruszone orzechy. Pieczemy około godziny w 160 st.

tekst i foto: Justyna Kłeczek

 

Reklama



Justyna Kłeczek
Jak nie gotuje, to robi zdjęcia. Kiedy nie robi zdjęć to pisze i prowadzi warsztaty kulinarne. Kocha podróże, dobre jedzenie i śmianie się do łez. Autorka bloga smuklewidelce.pl
http://www.poludniowapolska.pl

Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: