Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > SMAKI WIOSNY

SMAKI WIOSNY

Justyna Kłeczek Południowa Polska wiosna

Słońce, kwiaty i śpiew ptaków – chce się żyć i cieszyć dniem ! Koniec z nudą i brakiem kolorów na talerzu ! Już wkrótce stragany się zazielenią a duży wybór świeżych warzyw i owoców zachęci nas do eksperymentowania w kuchni. Nie macie jeszcze pomysłów? Oto garść wiosennych inspiracji.

Zielona sałatka z ryżem

Składniki:

100 g brązowego ryżu

pół cukinii

garść zielonego groszku (mrożonego)

garść brukselek

garść fasolki szparagowej

3-4 rzodkiewki

garstka orzechów włoskich

pęczek pietruszki

żurawina suszona lub inne bakalie (opcjonalnie)

4 łyżki oliwy

odrobina soli, pieprzu

zioła prowansalskie

sok z cytryny

Wykonanie:

Ryż i warzywa gotujemy (warzywa najlepiej na parze przez kilka minut).

Gdy ostygną mieszamy je z ryżem (uprzednio kroimy je na drobniejsze kawałki).

Dodajemy pokuszone orzechy, żurawinę, doprawiamy i polewamy sosem (oliwa, zioła, cytryna).

Wiosenne kanapki

Składniki:

chleb orkiszowy lub inny

serek kremowy lub twaróg

*pełna dowolność składników:

awokado

rzodkiewki

groszek

ogórek cebula

oliwki

zielenina

orzechy/pestki dyni

Wykonanie:

Kanapki smarujemy serkiem.

Układamy ulubione składniki.

Naleśniki

Składniki:

(ok 10 naleśników)

ciasto

dwie szklanki mąki

dwie szklanki mleka

jajko

woda (by rozrzedzić troszkę ciasto)

nadzienie

dowolny serek (twarożek z jogurtem, ziarnisty lub kremowy ser)

papryka

szczypiorek

kilka rzodkiewek

ogórek

garść orzechów

sól, pieprz

*składniki mogą być dowolne: suszone pomidory, ziarna słonecznika, oliwki, itp

łyżeczka kurkumy

2 łyżeczki suszu buraczanego lub upieczony burak

garść rukoli/szpinaku

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą (mikserem) aż uzyskamy gładką konsystencję.

Serek mieszamy z pokrojonymi z kosteczkę warzywami, orzechami i resztą składników, doprawiamy.

Ciasto naleśnikowe dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy rukolę i miksujemy, do drugiej buraka (także miksujemy) lub buraczany susz, do trzeciej kurkumę.

Po kolei smażymy 3 kolory ciasta na odrobince oleju.

Nakładamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy na kawałki.

Justyna Kłeczek

kontakt: justynak@poludniowapolska.pl

Reklama



Justyna Porowska
Jak nie gotuje, to robi zdjęcia. Kiedy nie robi zdjęć to pisze i prowadzi warsztaty kulinarne. Kocha podróże, dobre jedzenie i śmianie się do łez. Autorka bloga smuklewidelce.pl
http://www.poludniowapolska.pl

Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: