Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > Książkowe prezenty na święta – top 10!

Książkowe prezenty na święta – top 10!

książki Smukłe Widelce Południowa Polska

Macie już pomysły na świąteczne prezenty? Jeśli nie to dobrze się składa. Kilka dni temu dostałam zaproszenie na nagranie do programu „Miejsce do czytania” w TVP3 Rzeszów, by porozmawiać o tym, czy książka kucharska jest dobrym prezentem i czy w dobie Internetu i całej masy blogów kulinarnych ktoś jeszcze z takich archaicznych produktów korzysta. Jestem dobrym przykładem na to, że książki warto mieć oraz do nich sięgać i myślę, że wielu pasjonatów gotowania się ze mną zgodzi. Dziś przygotowałam dla Was mój top 10 książek związanych z tematyką żywienia, które można ze spokojnym sumieniem podarować komuś bliskiemu. Czy będą odpowiednim prezentem dla każdego? Raczej nie. Jeśli jednak wśród znajomych czy rodziny mamy osoby które: kochają gotować i interesują się tematyką zdrowego żywienia, chciałyby zmienić sposób odżywiania ale nie wiedzą jak, są , którzy chcieliby prawidłowo odżywiać swoje pociechy, brak im fantazji w kuchni i potrzebują inspiracji czy po prostu lubią czytać – to te propozycje na pewno ich ucieszą. Oto dziesięć tytułów w mojej domowej biblioteki, które moim subiektywnym zdaniem warto mieć (kolejność przypadkowa).

1. „Francuskie dzieci jedzą wszystko” Le Billon Karen

To książka, którą powinien przeczytać każdy rodzic. To bardzo wciągająca, lekko napisana opowieść o Kanadyjce, której rodzina po przeprowadzce do Francji wyleczyła się z grymaszenia przy jedzeniu, zaczęła traktować jedzenie jako źródło nie tylko zdrowia, ale także dużej przyjemności. Kiedy dziecko na widok warzyw zaczyna płakać i odsuwać talerz, gdy nie potraficie zrezygnować z niezdrowych przekąsek i nie wiecie jak wpoić dzieciom zasady prawidłowego żywienia, ta książka z pewnością wam pomoże. Karen dzięki przeprowadzce do północnej Francji zderzyła się z czymś, czego w Kanadzie na próżno szukać – z edukacją żywieniową, dzięki której maluchy bez oporu zjadają wszystko, od szpinaku po brokuły. Ucząc się francuskiego podejścia do jedzenia autorka odkryła w czym tkwi ich sekret i na podstawie obserwacji i własnych doświadczeń spisała dziesięć francuskich zasad jedzenia rozwijających zdrowe nawyki. Książka ta bardzo pomogła mi w pracy z maluchami i nauczycielami przedszkolnymi i uważam ją za mój numer jeden jeśli chodzi o tematykę zdrowego żywienia. Więcej o złotych radach autorki możecie poczytać tutaj.

2. „W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków” Susan Herrmann Loomis

I znowu Francja. Dlaczego? Francuskie podejście do jedzenia, gotowania i bycia razem podziwiam jak nic na świecie. Tam nie ma przypadkowych przekąsek, jedzenia w biegu i szeroko rozumianej bylejakości. We Francji wspólne posiłki są świętością, rodzice zabierają dzieci na zakupy w poszukiwaniu tego co wartościowe, a tradycje odziedziczone po przodkach są kultywowane przez młodsze pokolenia, o czym opowiada Amerykanka, którą uwiódł francuski styl życia. Susan w pełnej ciepła opowieści ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Jej uzupełnieniem są podstawowe techniki gotowania oraz zbiór przepisów, zaczerpniętych od sąsiadów. To książka, która wciąga bez reszty i sprawia, że w mojej głowie zaczyna rodzić się pomysł na kulinarną podróż do Francji. Kto wie… być może wkrótce do zrealizuje…

3. „Jedz pysznie … razem z dzieckiem” Magdalena Makarowska

To książka dla tych, którzy chcieliby przekazać swoim pociechom zdrowe nawyki odżywiania. Autorka pokazuje jak zdrowo jeść, ale także w jaki sposób podawać posiłki. Wspomina również o ważnym aspekcie jakim jest atmosfera towarzysząca spożywaniu i przygotowywaniu jedzenia oraz porusza kwestie niejadków i nadwagi wśród dzieci. Znajdziecie tu także zbiór ciekawych i prostych przepisów.

4. „Uśmiechnij się, siadamy do stołu” Jesper Jull

Niezwykła pozycja duńskiego pedagoga stanowiąca skrót najważniejszych zasad i praktycznych wskazówek dla rodziców, którzy zaczynają rozszerzać dietę dziecka. Autor pokazuje, że wspólne posiłki mogą być miłym spotkaniem i wielką przyjemnością dla każdego członka rodziny. Jednak aby kuchnia stała się źródłem pozytywnej energii w domu, by panowała przyjazna atmosfera i aby dzieci wraz z jedzeniem otrzymywały bliskość, ciepło i bezpieczeństwo, dorośli powinni przestrzegać pewnym reguł. Polecam także inne pozycje tego autora jak np. „Twoja kompetentna rodzina” czy „Być mężem i ojcem”. W mojej ocenie 10/10 !

5. „Dieta roślinna na co dzień” Hever Julieanna

Tytuł może nam sugerować, że to jest pozycja tylko dla wegetarian. Moim zdaniem to przede wszystkim kopalnia wiedzy o tym, czym jest zdrowe jedzenie. Autorzy pokazują, że dieta oparta na nisko przetworzonych produktach zapewni organizmowi optymalne warunki pracy i rozwoju oraz przekonują jak wiele składników odżywczych znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego a także jakie są nasze potrzeby suplementacyjne.

6. „Słodka pułapka” dr Robert Lustig

Powiedzenie, że „cukier krzepi” już dawno odeszło do lamusa. Z każdej strony jesteśmy bombardowani produktami z ogromną ilością tej słodkiej trucizny i innych szkodliwych substancji słodzących. Robert Lustig alarmuje, że cukier jest toksyną a mocno przetworzone jedzenie powoduje zaburzoną pracę hormonów, choroby metaboliczne i w konsekwencji pandemię otyłości. Autor pokazuje w jaki sposób dokonywać prawidłowych wyborów żywieniowych, które pozwolą nam uchronić przez wieloma chorobami nie tylko nas samych, ale także kolejne pokolenia. Jeżeli wydaje wam się, że smakowe wody czy słodkie jogurty są dobrymi produktami – koniecznie sięgnijcie po tę książkę, by szybko wyjść z błędu.

7. „Zdrowie zaczyna się w brzuchu” Erica Sonnenburg, Justin Sonnenburg

To książka, która uświadamia czytelnikowi zależność między dobrymi bakteriami a odpornością. Autorzy pokazują, że złe zwyczaje żywieniowe w połączeniu ze zmianami cywilizacyjnymi, sprawiają, że wystawiamy mikroflorę jelit na niełatwą próbę. Lektura jest może być dobrym pierwszym krokiem do bardziej świadomych decyzji żywieniowych, które z pewnością przysłużą się naszemu zdrowiu.

8. „Zamień chemię na jedzenie” Julita Bator

Lubię tę książkę za jej autentyczność i proste przesłanie. Czym jest zdrowe odżywianie? Często nie potrafimy odpowiedzieć na to pytanie i chcąc zmienić swoje nawyki nie wiemy jak się za to zabrać. Młoda mama borykająca się z alergiami swoich dzieci postanowiła zmienić nawyki żywieniowe całej swojej rodziny i wziąć pod lupę skład produktów, które znajdują się na sklepowych półkach. Prosta rada wynikająca z tej książki – unikaj jedzenia z chemicznymi dodatkami. Autorka pokazuje, że ich spożywanie na dłuższą metą rujnuje zdrowie, co zauważyła na przykładzie swoich pociech. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa wraz ze zbiorem ponad 80 ciekawych przepisów.

9. „Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie” Monika Mrozowska

To typowa książka kulinarna, w której znajdziecie proste i zdrowe przepisy na słodkości wraz z poradami autorki. Monika od wielu lat propaguje zdrową, wegetariańską kuchnię i swoimi pomysłami dzieli się na blogu oraz prowadzonych przez nią warsztatach. Wszystkie przepisy testuje na swoich maluchach i pokazuje, że słodkie też może być zdrowe. Wiele przepisów uzupełniają informacje o korzyściach, które przynosi jedzenie poszczególnych składników.

10. „Czerwone złoto”

Nie ma tu przepisów, nie ma rad dotyczących żywienia, ale za to jest … zbrodnia. Co więc robi ta pozycja na liście książek o jedzeniu?? Znalazła się tu za sprawą informacji na okładce. „Czerwone złoto” to kryminał … kulinarny. Książka ta to idealny prezent dla fanów dobrej literatury kryminalnej. Opowiada o najsłynniejszym kucharzu sushi w Europie, który zostaje otruty rybą. Sprawą domniemanego morderstwa interesuje się drugi kucharz, który szybko odkrywa, że istnieją ryby droższe od złota – i cenniejsze niż ludzkie życie. To wspaniały thriller dla smakoszy na długie zimowe wieczory. Autor pokazuje, że dwie sztuki – kulinariów i zbrodni – są sobie bardzo bliskie.

Święta to doskonała okazja na wybranie się do księgarni i znalezienie pozycji książkowych, które sprawią radość nam, jak i tym, których postanowimy obdarować. A przecież nie ma nic cenniejszego niż zdrowie i wiedza jak te pielęgnować.

 


Justyna Kłeczek
Zawodowo jestem pedagogiem i żywieniowcem, prywatnie optymistką twardo stąpającą po ziemi. Na co dzień dbam o rozwój dzieci ucząc je wdrażania zdrowych nawyków i pokonywania życiowych przeszkód.

http://smuklewidelce.pl/
Facebook:  Smukłe Widelce

 

 

Reklama



Reklama



Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: