Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > Sernik jaglany „figa z makiem”

Sernik jaglany „figa z makiem”

Sernik jaglany figą z makiem

To moje odkrycie na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia! Jak połączyć wielbicieli serownika i makowca? I zrobić to bez użycia glutenu, cukru i nabiału? Przekonajcie się sami czy mi się udało 🙂

Składniki:

Spód:

szklanka fig
1/2 szklanki migdałów tartych

Masa jaglana:

1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki mleka dowolnego mleka roślinnego (sojowe, ryżowe)
kostka tofu naturalnego (180 g)
1 cytryna „bio”
6 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego
3 łyżki oleju kokosowego

Masa makowa:

szklanka daktyli
szklanka suchego maku
tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)
łyżeczka oleju kokosowego
płatki migdałowe

Wykonanie:

Przygotowujemy spód: figi moczymy godzinę w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną odsączamy je i miksujemy blenderem ręcznym. Dodajemy migdały i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy i chłodzimy w lodówce.

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku roślinnym. Konsystencja kaszy ma być klejąca, lekko rozgotowana. Do ugotowanej kaszy dodajemy pokruszone w dłoniach tofu, sok i skórkę z cytryny, cukier i olej kokosowy. Całość dokładnie blendujemy na gładki krem, który wykładamy na przygotowany wcześniej spód.

Daktyle moczymy w ciepłej wodzie około godziny. Odsączamy je, blendujemy na gładka masę
i mieszamy z makiem. Wykładamy na krem jaglany. Na wierzch kładziemy roztopioną wraz z olejem kokosowym czekoladę i posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Materiał:
Vega Zdrowie www.vegazdrowie.pl

Reklama



Reklama



Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: