Jesteś tutaj
Home > Zdrowie & Smaki > Cukier – ofiara naszych czasów.

Cukier – ofiara naszych czasów.

cukier psychodietologia
Postanowiłam przepisać wcześniejszą notatkę z FB, żeby wszystko było na miejscu, na stronie. Notatki o cukrze i detoksach cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Nie wiem, może to za kontrowersyjne. Zarzucono mi nawet w komentarzach, że jestem opłacana przez producentów niezdrowego jedzenia. Serio. No nie miałabym nic przeciwko monetyzacji swoich postów, więc jeśli czyta to jakiś producent “niezdrowego” jedzenia, to proszę o kontakt. Rozważę współpracę 😉
Po fejsie krążą ostatnio wydarzenia dotyczące detoksu cukrowego, 30, 40, 90 dni. Muszę zdradzić Wam tajemnicę. Nie ma żadnego, powtórzę żadnego badania naukowego potwierdzającego tezę, że cukier jest uzależniający. Są takie badania na szczurach, natomiast przegląd badań “robionych” na ludziach nie potwierdził tej kwestii (http://www.clinicalnutritionjournal.com/……/S0261-56…/abstract). Dodatkowo, od 1999 roku konsumpcja cukrów regularnie spada – zadziwiające, przecież epidemia otyłości to skutek nadmiaru cukrów wg mediów (http://ajcn.nutrition.org/content/9…). I jeszcze jedno, badania naukowe wskazują na negatywną korelację pomiędzy ilością spożywanych cukrów, a otyłością (http://ajcn.nutrition.org/content/6…). Najciekawsze jest to jak niektóre mity dotyczące tragicznego wpływu cukru są rozprzestrzeniane od pokoleń. Na pewno pamiętacie mamy, które winiły nadaktywność swoich dzieci, jako spowodowaną nadmiarem coli (10 łyżeczek cukru w szklance?) czy spałaszowaną czekoladą. Otóż, okazuje się, że nie potwierdzono naukowo istnienia takowego efektu. Więcej, takiego efektu nie potwierdziły żadne badania. Jeżeli uda się wam znaleźć, proszę podajcie w komentarzach. I jeszcze ostatnie. Zapewne wiele osób uważa, że naturalne cukry (miód, stevia) są zdrowsze od tych rafinowanych. Sorry! Biologiczne efekty działania cukrów, czy to tych w truskawce, czy to tego w cukierniczce, są takie same. Różnica jest taka, że np. w lizaku będzie go więcej niż w brzoskwini https://www.youtube.com/watch?v=yI5…. Ostatnie już: podobno cukier jest winien epidemii cukrzycy. Oczywiście, że picie i jedzenie produktów wysokosłodzonych nie jest zdrowe. Natomiast, co do źródeł powstawania cukrzycy, to naukowcy nie są tak przekonani. Duży wpływ mają czynniki genetyczne, więc obwinianie jednego typu czynnika jakim jest jedzenie, nie stanowi tutaj wyznacznika. http://www.diabetes.org/diabetes-ba…
Proszę! zanim ulegniecie różnego rodzaju modom, użyjcie Googla z rozsądkiem małego naukowca i sprawdźcie dany temat.

Miletta Killam
Psychologia to moja pasja. Odkąd pamiętam. Uwielbiam ludzi, pomaganie, motywowanie. Znajdowanie rozwiązań przychodzi mi łatwo.
Psycholog.
Ukończyłam Uniwersytet SWPS w Warszawie.
Specjalizacja: interwencja kryzysowa.
Zajmuję się poradnictwem psychologicznym, coachingiem i psychoedukacją.
W swojej pracy stosuję Racjonalną Terapię Zachowań oraz terapię przez sztukę.

Kontakt: mwkillam@gmail.com
http://psychodietologia.pl/
Skype:  m.killam

Reklama



Reklama



Podobne artykuły

Top
%d bloggers like this: